Follow Me on Pinterest
Latest Pins:

Όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες! Ποιος ξέρει γιατί, αλλά μόλις άρχισα να σκέφτομαι το πόσο οι μικρές, ενοχλητικές, σχεδιαστικές αστοχίες μπορούν να κάνουν τη κουζίνα να δείχνει και να είναι απαίσια και που αν αγνοηθούν, μπορούν  να προκαλέσουν  «πόνο» και δυσφορία. Εντάξει,  δεν πρόκειται για "άκρως απόρρητα" μυστικά, αυτό  μπορεί να είναι λίγο υπερβολικό σαν χαρακτηρισμός… αλλά όχι από πολύ!
Αποφάσισα να προδώσω αυτά τα μυστικά για το σχεδιασμό, στον άγνωστη και στο τυπικό καταναλωτή. Τα δέκα πρώτα που σκέφτηκα, και πιστέψτε με, υπάρχουν πολλά περισσότερα που προσέχω κατά την επεξεργασία ενός σχεδίου για την κουζίνα πριν την ολοκληρώσω και την στείλω "στο κρεβάτι"  για ύπνο όπως το αποκαλώ, ακριβώς λίγο πριν τη στιγμή που δεν μας «παίρνει» για άλλες αλλαγές.  

Το εργοστάσιο θα αρχίζει να παράγει την παραγγελία, και το αποτέλεσμα αυτών των ωρών μελέτης και προγραμματισμού θα γίνει σύντομα γνωστό .... κατά την τοποθέτηση. Μπορεί  μια τοποθέτηση να γίνει ο εφιάλτης του συνεργείου αν ξαφνικά στην κατά τα άλλα ομαλή ροή της εργασίας του αντιμετωπίσει στην πραγματικότητα και όχι στο χαρτί μια δική μου αστοχία ή καλύτερα ανοησία. Και τότε θα αρχίσουν τα τηλέφωνα και τα «τι θέλατε να φτιάξετε εδώ» και οι επισκέψεις στο έργο και το χάσιμο χρόνου… Όχι.

Εδώ είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας:

 
1. Μέγεθος του παραθύρου και της πόρτας – Αν τα  ντουλάπια πρέπει να βρίσκονται μεταξύ, ας πούμε, ενός  τοίχου και ενός  παράθυρου, το μέγεθος του παραθύρου πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ομοίως, η  τοποθέτηση ντουλαπιών ανάμεσα σε παράθυρο και πόρτα. Τα ανοίγματα ούτε αλλάζουν θέση ούτε μέγεθος. Υπολογίστε σωστά λοιπόν!

2. Ντουλάπια και μέρη της δομής να συγκρούονται – Σχεδιάζετε μια κουζίνα και πλησιάζετε σε κάποιο στοιχείο της δομής, π.χ. ένα πρεβάζι; Λέτε… « θα κοπεί λίγο εδώ το πρεβάζι για να χωρέσει»;  Αυτό απλά δεν είναι σωστό! Ελέγξτε ξανά και ξανά τα μεγέθη.

3. Υπάρχει επαρκής χώρος στον τοίχο για διακόπτες-  Κυρίως όταν κάποιος μπαίνει σε ένα δωμάτιο θα υπάρχει χώρος για τους διακόπτες και τις πρίζες ώστε το χέρι να φτάνει εύκολα ή θα πρέπει να μπει σε κάποια πλευρά  από ντουλάπι; Η μήπως ξεχάσατε τελείως αυτόν τον διακόπτη εκεί…!kitchen-design2

4. Ύψος πλάτης και κατά συνέπεια άνω ευθυγράμμισης – ποιο ύψος είναι ιδανικό για εσάς; Αυτό ρυθμίζεται, εκτός αν οδηγείται από ένα ψηλό στοιχείο και δεν επιτρέπεται η αλλαγή του. Σίγουρα όμως πρέπει  να προγραμματιστεί εκ των προτέρων. Έχετε χαμηλό ύψος ή έχετε ψηλές συσκευές πάγκου; Ένας άλλος κρίσιμος τομέας για να δούμε.

5. Επίπεδο πάτωμα. Αυτό δεν υπάρχει.- Είναι το πάτωμά σας κυματιστό, όπως τα  περισσότερα; Έχετε στοιχεία που αγγίζουν το πάτωμα; Αν ναι, ετοιμαστείτε για δυσκολίες. Αν ευθυγραμμίσετε  σε υψηλό σημείο στο πάτωμα  θα αντιμετωπίσετε κενά από κάτω. Μεγάλα κενά. Ρυθμίστε τα πόδια και επιλέξτε σωστά τα σημεία φροντίζοντας πάντα να είστε στην επιφάνεια του πάγκου… αλφαδιά!


6. Φούρνοι μικροκυμάτων - Μην υποθέσετε ότι μπορεί εύκολα να κατασκευαστεί ένα ντουλάπι που θα μπει ένας τέτοιος φούρνος βολικά και με τέλεια εφαρμογή. Πολλά  μοντέλα απαιτούν κάποιο κιτ εντοιχισμού  που πρέπει να χρησιμοποιηθεί διαφορετικά  η εγγύηση δεν θα είναι σε ισχύ. Δεν έχω συναντήσει κανένα τέτοιο φούρνο που να εφαρμόζει τέλεια. Ποτέ!


7. Μεγάλοι νεροχύτες - Αγαπάτε τους μεγάλους νεροχύτες όπως και εγώ, αλλά προσέξτε για το πόσο βαθιά  είναι η γούρνα  μπροστά και πίσω αλλά και το μήκος και το πλάτος. Ίσως αυτό δημιουργήσει προβλήματα στην εγκατάσταση της  βρύσης. Αυτό επηρεάζει επίσης και παρακείμενα ντουλάπια! Για αυτό προσοχή στα βαθειά.

8. Εστίες και φούρνοι, το ένα πάνω στο άλλο - Σε αυτήν τη διάταξη, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το ίδιο εμπορικό σήμα της συσκευής, να το πω αλλιώς να είναι η ίδια μάρκα. Συνήθως, όταν χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικές μάρκες, η εγγύηση μπορεί να μην είναι σε ισχύ. Μια κακή σκηνή ...handica

9. Απορροφητήρες - Κομματάκι δύσκολο σημείο. Εάν δεν χρησιμοποιείτε το ίδιο εμπορικό σήμα απορροφητήρα με την εστία (αυτό είναι συνήθως επιτρεπόμενο) μπορεί να μην ταιριάζει με το ύψος ή το βάθος της εστίας στον πάγκο, προσέξτε λοιπόν αν αυτά πρέπει να  εγκατασταθούν  σε συνδυασμό .. κάτι να ελέγξετε εδώ!

10. Πού τελειώνουν τα  ντουλάπια σας σε έναν τοίχο; Μισώ τις  λωρίδες 2 εκατοστών στην άκρη του τοίχου, είναι χάλια, παρωχημένες και άσχημες. Νομίζω ότι είναι κολλημένα και πεταμένα εκεί στην άκρη. Θα ήθελα  να αφήσετε τουλάχιστον δέκα πόντους και  συνηθέστερα δεκαπέντε. Όλα καλά , ο πελάτης επιμένει ότι θέλει χώρους αλλά δεν κερδίζετε πρακτικά τίποτα με τρείς πόντους στην άκρη. Δώστε τους δώδεκα εκμεταλλεύσιμους σε ύψος.

Οκ ήρθε η ώρα. Τα ντουλάπια κρεμάσανε οι μεντεσέδες τρίζουν και τα άρθρα για τις επιδιορθώσεις της κουζίνας στο «φτιάξτο μόνος» της ishome δεν βρίσκουν εφαρμογή. Δείτε το τοπ 10 συμβουλών για να έχετε πιθανότητες να φτιάξετε την κουζίνα των ονείρων σας …σωστά αυτή τη φορά!

1. Σκεφτείτε από πριν- Όταν επανασχεδιάζετε μια κουζίνα βάλτε την λειτουργικότητα πρώτη. Ότι σχήμα και να έχει προσέξτε να διατηρήσετε το εργονομικό τρίγωνο. Κουζίνα-νεροχύτης-ψυγείο σε τριγωνική διάταξη με απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 2 μέτρα. Εργονομία και οικονομία κινήσεων!

2. Κάντε χώρο- Το μεγαλύτερο λάθος σχεδιασμού είναι η μη πρόβλεψη ικανοποιητικών χώρων αποθήκευσης. Αν χρειαστεί φτάστε τα ντουλάπια στο ταβάνι και κολλήστε τα εκεί για να μη μαζεύουν σκόνη. Βάλτε βαθιά συρτάρια για να αποθηκεύετε σκεύη και ντουλάπια μεγάλα για να κρύβετε συσκευές και να τις διώξετε από τον πάγκο.

3. Δείτε το φώς- Αντίθετα με τα υπόλοιπα δωμάτια στην κουζίνα δεν θέλετε το φώς από πάνω σας. Κάνει μια σκιά εκεί που εργάζεστε. Κακό αυτό. Θέλετε μπροστά σας το φώς… εκεί που εργάζεστε. Βάλτε φωτιστικά σώματα κάτω από τα κρεμαστά ντουλάπια και δείτε… την διαφορά!

4. Παιχνίδια με το ρεύμα;- Όχι βέβαια! Σχεδιάστε με προσοχή τις θέσεις των συσκευών που θα τοποθετήσετε αν δεν μπουν στη ίδια θέση με πριν. Δεν θέλετε να τοποθετήσετε μια συσκευή και να ανακαλύψετε ότι δεν έχει παροχή. Προσοχή στην παροχή του πλυντηρίου πιάτων. Δεν πρέπει να βρίσκεται πίσω από την συσκευή!

5. Επιφάνειες- Δεν υπάρχει η έκφραση «αρκετός πάγκος». Ο πάγκος δεν είναι ποτέ αρκετός! Διαλέξτε επιφάνειες εύκολες στον καθαρισμό και την συντήρηση και θυμηθείτε ότι η ένωση του πάγκου με τον τοίχο θέλει ιδιαίτερη προσοχή αλλά και ότι το inox χαράσσει εύκολα και χάνει την αίγλη του σύντομα αν δεν αστράφτει.

6. Νέα αρχή- Αλλάξτε και ανακυκλώστε τις παλαιές συσκευές. Κάντε καλό στο περιβάλλον και στην τσέπη σας. Το κόστος είναι ένα θέμα αλλά σκεφτείτε ότι μπορείτε να κρατήσετε τα παλαιά πόμολα ή τους πάγκους για παράδειγμα αν δεν έχουν φθαρεί και να γλυτώσετε έτσι κάτι…

7. Ασφάλεια- Λάβετε σοβαρά υπόψη σας την ασφάλεια στη κουζίνα. Στρογγυλεμένες γωνίες, επιλογή πλακιδίων που δεν γλιστράνε, πορτάκια από ασφαλή υλικά και φούρνοι σε ύψος για ενήλικες θα αποτρέψουν κάποια ατυχήματα και άσχημα καψίματα.

8. Καθαρός αέρας- Διαλέξτε τον δυνατότερο απορροφητήρα που μπορείτε και απολαύστε καθαρό αέρα στην κουζίνα χωρίς οσμές. Μαγειρεύοντας, «σπάστε» λίγο το παράθυρο.

9. Σκουπίδια- Φροντίστε να προμηθευτείτε τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Προστατεύστε το περιβάλλον και την οικονομία σας με ένα τόσο απλό τρόπο. Και τα σκουπίδια πρέπει να είναι τακτοποιημένα.

10. Προσοχή στο πάτωμα- Επιλέξτε αντιολισθητικά υλικά για το πάτωμά σας. Ειδικά πλακίδια, βιομηχανικά πατώματα ακόμα και πέτρες δίνουν την αίσθηση που εσείς θέλετε να προβάλετε αρκεί να τα χρησιμοποιήσετε σωστά. Προσοχή στις ενώσεις με άλλα υλικά!

Οι τάσεις στο σχεδιασμό κουζίνας για το 2012 δεν αφορούν το χρώμα της ή τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, αλλά το ίδιο το σχέδιο. Ποιες είναι όμως οι κυριότερες τροποποιήσεις στην κουζίνα σχετικά με τα περασμένα έτη που αντανακλούν τις αλλαγές στο σύγχρονο τρόπο ζωής; Το λοφτ είναι και θα είναι αναμφισβήτητα τα επόμενα χρόνια στο επίκεντρο των εξελίξεων της μόδας, γιατί ο τρόπος ζωής μας έχει απλά αλλάξει. Είμαστε απασχολημένοι, ο χρόνος λίγος και θέλουμε να μείνουμε σε επαφή με την οικογένεια και τους φίλους ενώ εκτελούμε τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μας. Μερικές φορές όλα αυτά πρέπει να τα κάνουμε στη σύγχρονη κουζίνα. Στην πραγματικότητα, οι προτάσεις που αρθρώνονται στην αρχιτεκτονική ανταποκρίνονται στην ανάγκη για επικοινωνία μέσα στα σπίτια μας ακόμα και μέσα στην κουζίνα. Έτσι η κουζίνα του σήμερα είναι μοντέρνα, μινιμαλιστική ή κλασσική αλλά πάντα στην μόδα αν έχει φτιαχτεί σωστά.

Έχουμε δει κάποιες από τις τάσεις για το σχεδιασμό κουζίνας που παρουσιάζονται σε αυτό το έτος να προϋπάρχουν και μάλλον θα συνεχίσουν να υπάρχουν  για πολλά ακόμη χρόνια, επειδή ενσωμάτωσαν τις αλλαγές στον τρόπο που ζουν οι άνθρωποι. Η σύγχρονη κουζίνα έχει γίνει τόπος συνάντησης της οικογένειας και μετατράπηκε σ’ ένα ζεστό χώρο με πολλαπλές λειτουργίες που είναι ο λόγος για τον οποίο πλέον οι σχεδιαστές επιλέγουν ανοιχτές κουζίνες ενσωματωμένες στο σαλόνι ή την τραπεζαρία. Έτσι σήμερα οι σχεδιαστές μας βάζουν στο κέντρο της δράσης είτε αυτό λέγεται ποδόσφαιρο στην τηλεόραση, είτε συνάντηση με φίλες, είτε διάβασμα των παιδιών, χωρίς να πρέπει να βγούμε από τον χώρο εργασίας μας. Η κουζίνα του σήμερα είναι σαν ένα πολυμορφικό αυτοκίνητο. Μας ταξιδεύει παντού με άνεση, επιδεικνύοντας ευρυχωρία και άνεση. Η μόνη διαφορά από το πολυμορφικό είναι ότι είναι ασύγκριτα πιο ελκυστική στο να την κοιτάς!

Κατά το σχεδιασμό της σύγχρονης κουζίνας οι σχεδιαστές χειρίζονται έννοιες όπως η κοινωνική, οικολογική κουζίνα, κουζίνα του σεφ, αλλά και την ιδέα της ειδικά σχεδιασμένης κουζίνας. Δηλαδή, τώρα δεν υπάρχουν μόνο οι τάσεις που επιβάλλονται από τους επαγγελματίες, αλλά «αφήνεται» χώρος για την προσωπική δημιουργικότητα του πελάτη. Έτσι ο σχεδιασμός στηρίζεται περισσότερο στην  γεύση του πελάτη και του στυλ των αντικειμένων του ώστε να δημιουργηθεί μια μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση. Η προσωπική σας γεύση μπορεί να δοθεί σε απλές λεπτομέρειες έως σοβαρές επεμβάσεις στην δημιουργία της σύγχρονης κουζίνας σας. Αλλά ένα είναι σημαντικό: να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας, να αντανακλά το στυλ σας και να αισθάνεστε άνετα μέσα σε αυτή και να αναγνωρίζεστε στο σύνολο της δημιουργίας. Η σύγχρονη κουζίνα, η κουζίνα του 2012 μπορεί να είναι η δική σας!

Η τελευταία τάση της μόδας στον σχεδιασμό κουζίνας είναι η «κουζίνα του σεφ». Αυτές οι συνθέσεις έχουν σχεδιαστεί για ανθρώπους που διασκεδάζουν να μαγειρεύουν λιχουδιές και να τις μοιράζονται με τους φίλους και την οικογένεια και περιλαμβάνουν τις τελευταίες λέξεις της τεχνολογίας αλλά και μια πληθώρα από αξεσουάρ και ειδικά εργαλεία. Οι βασικές γραμμές υπαγορεύουν μεγάλες καθαρές επιφάνειες κατασκευασμένες φυσικά από φιλικά προς το περιβάλλον και μη τοξικά υλικά. Οι τεχνολογίες που ενσωματώνονται είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Η κουζίνα του σεφ είναι εξοπλισμένη με φούρνους που μπορούν να ψήσουν στον ατμό, αυτόματους απορροφητήρες με αισθητήρες κίνησης και διακόπτες αφής ή ακόμα και κίνησης .Οι τεχνολογίες και οι αυτοματισμοί  χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό στυλ στην κουζίνα του σεφ. Η λειτουργικότητα είναι ο νούμερο ένα στόχος όταν σχεδιάζουμε μια κουζίνα του σεφ ή απλά όταν ανακαινίζουμε μια υπάρχουσα, ασχέτου του στυλ μαγειρέματος. Ένα είναι βέβαιο, ότι θα γίνεται πολύ από αυτό σίγουρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να θυσιάσουμε την αισθητική φυσικά. Σκεφτείτε το σαν ένα καλό εστιατόριο. Η επιτυχία του βασίζεται στο καλό φαγητό που φτιάχνεται εκεί αλλά και στον όμορφο χώρο που θα περιμένετε μέχρι να ετοιμαστεί.

Οι κουζίνες των επαγγελματιών σεφ πρέπει να εκμεταλλευτούν τον περισσότερο χώρο και να είναι βέβαιο ότι το πιάτο θα βγει στην σάλα ζεστό και λαχταριστό άσχετα με το πόσο φόρτο ή κίνηση μπορεί να έχει ο χώρος. Η συμβουλή των σεφ για το σχεδιασμό είναι μια  και ουσιαστική. Εκμεταλλευτείτε κατά το δυνατό τον διαθέσιμο χώρο σας. Πρώτα πρέπει να προσδιοριστούν οι ανάγκες για το μαγείρεμα, οι προτιμήσεις και το στυλ ώστε να επιλεγεί σωστά ο εξοπλισμός. Σκεφτείτε πόσες  μικροσυσκευές χρειάζεστε κοντά σας στην κουζίνα και που τις χρησιμοποιείτε καθημερινά και στη συνέχεια σχεδιάστε τους πάγκους προβλέποντας πόσο χώρο από αυτούς θα καταλάβετε με αυτές. Μπλέντερ, μίξερ, καφετιέρα, τοστιέρα και τόσα άλλα. Οι εργασίες που εκτελούνται σε μια κουζίνα από έναν επίδοξο σεφ είναι αμέτρητες και τις πιο πολλές φορές ανοργάνωτες. Οργανώστε τουλάχιστον τους πάγκους! Χρειάζεστε όμως καθαρές και άνετες επιφάνειες για να εκτελείτε εργασίες αλλά παράλληλα να προβλέψετε χώρους για ράφια, άγκιστρα για κρέμασμα σκευών, παροχές ρεύματος διακόπτες κάδους κ.α.

κουζίνα

Η τελευταία λέξη της μόδας σήμερα μπορεί να μετατραπεί στο ρετρό του αύριο ή στο κιτς της μεθεπόμενης ημέρας.

Σημαντικό είναι η κουζίνα που ζείτε να σας εκφράζει και να σας κάνει να νιώθετε άνετα σε αυτή, να εξάρει την φαντασία και την δημιουργικότητα σας.

"Στην ishome  έχουμε ότι χρειάζεται για να δημιουργήσουμε την κουζίνα που μέσα της θα δημιουργήσετε μικρά μαγειρικά θαύματα."

Έχετε αποφασίσει για το στυλ και το σχεδιασμό της κουζίνας σας, αλλά γνωρίζετε πραγματικά από τι υλικά είναι κατασκευασμένη; Αντιπροσωπεύει η ποιότητα τους τα χρήματα που θα δαπανήσετε και ποιά είναι η διάρκεια ζωής τους;

Αλλά πριν διερευνήσετε τους διαφορετικούς τύπους από έπιπλα κουζίνας, εδώ είναι μερικά γενικά σημεία που πρέπει να έχετε κατά νου.

Τα ντουλάπια στα έπιπλα κουζίνας αποτελούνται από το κάσωμα και τα πορτάκια, τα οποία μπορεί να είναι επίπεδα ή με κάποιο τελάρο.

Ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο υλικό, καθώς και την τιμή της κουζίνας, τα πορτάκια ποικίλλουν σε πάχος. Τα επενδεδυμένα με φιλμ  απομίμησης ξύλου είναι γενικά τα λεπτότερα, ενώ τα μασίφ  έχουν συνήθως το μεγαλύτερο πάχος.

Τα πορτάκια που δεν έχουν κατασκευαστεί από συμπαγή υλικά θα πρέπει να έχουν σόκορα (δηλαδή τελειωμένες άκρες), έτσι ώστε  το νερό ή οι διαρροές  να μην διεισδύσουν στον πυρήνα τους.

Το κάσωμα είναι συνήθως μεταξύ 16 και 19 mm πάχος, γι 'αυτό είναι σταθερό χωρίς να είναι πολύ ογκώδες και είναι συνήθως κατασκευασμένο από μοριοσανίδα ή νοβοπάν, σπάνια MDF και σπανιότατα κόντρα-πλακέ.

 

Τύποι Επίπλων Κουζίνας

Πριν λοιπόν ξοδέψετε ένα υπέρογκο χρηματικό ποσό για τη δημιουργία ή την ανακαίνιση των επίπλων κουζίνας σας σκεφτείτε πάνω απ' όλα τον τρόπο ζωής σας, τον τρόπο που χρησιμοποιείτε την κουζίνα σας και πόσο χώρο αποθήκευσης χρειάζεστε. Άλλωστε οι καλύτερες αποφάσεις για την επιλογή της κατάλληλης για εσάς κουζίνας ξεκινούν με ένα καλό σχεδιασμό.

Η ντουλάπα είναι το δεύτερο πιο σημαντικό έπιπλο στην κρεβατοκάμαρα, μετά από το κρεβάτι, έτσι καλό θα ήταν να σπαταλήσετε χρόνο για να βρείτε τη σωστή για εσάς ντουλάπα.

Οι ελεύθερες ντουλάπες είναι ευέλικτες και μπορεί να δώσουν στο υπνοδωμάτιο σας μια χαλαρή αίσθηση, ενώ οι εντοιχισμένες ντουλάπες είναι πιο επίσημες και μοντέρνες. Λοιπόν, τι είναι καλύτερο για σας;

Ακολουθήστε τον παρακάτω οδηγό για να επιλέξετε την ντουλάπα που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

 

Σκεφτείτε τι θέλετε να αποθηκεύσετε

Όπως και στο σχεδιασμό της κουζίνας, έτσι και στο σχεδιασμό της ντουλάπας είναι ουσιώδες να υπολογίσετε το χώρο που χρειάζεστε. Πρέπει λοιπόν να λάβετε υπόψη σας πόσο χώρο θέλετε για να κρεμάτε πράγματα και πόσο για να αποθηκεύετε σε συρτάρια.

Υπολογίστε σε ποιο ύψος θα τοποθετηθεί η ράγα. Εάν βρίσκεται στο μέσο του ύψους της ντουλάπας σας θα έχετε άφθονο χώρο για ράφια από πάνω, αλλά αν έχετε μια μικρή σε ύψος σχετικά ντουλάπα δεν θα μπορείτε να κρεμάσετε μακριά ρούχα όπως παλτό κτλ. Λάβετε υπόψη το χώρο αποθήκευσης για παπούτσια, τσάντες, αποσκευές , και αν χρειάζεστε ψηλά, λεπτά ράφια ή βαθιά και πλατιά. 

anoigomenh ntoulapa1anoigomenh ntoulapa2  

 

Εντοιχιζόμενες ντουλάπες και βεστιάρια

Οι εντοιχιζόμενες ντουλάπες προσφέρουν τις καλύτερες επιλογές αποθήκευσης και μπορούν να σχεδιαστούν έτσι που να προσαρμόζονται γύρω από γωνίες, κεκλιμένες οροφές και άνισους τοίχους, αξιοποιώντας στο έπακρο το χώρο. Ακόμη και αν η ντουλάπα περιορίζεται σε έναν τοίχο, θα προσφέρει ένα μεγάλο χώρο για τοποθέτηση συρταριών και ραγών κρεμάσματος. Ωστόσο αυτού του είδους οι ντουλάπες είναι μια επιλογή ακριβότερη από τις ελεύθερες ντουλάπες και χρειάζεται να κατασκευαστούν από κάποιον ειδικό.

Εξετάστε το ενδεχόμενο τοποθέτησης συρόμενων πορτών για εξοικονόμηση χώρου και ένα συνδυασμό με γυάλινες πόρτες και εσωτερικό φωτισμό που μπορεί να δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα.

syromenh ntoulapa1

 

 

Εάν είστε αρκετά τυχεροί να έχετε ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο, ή ένα L-διαμορφωμένο χώρο, σκεφτείτε την κατασκευή ενός τοίχου και τη δημιουργία ενός βεστιαρίου με ανοιχτά ράφια και ράγες. Πρόκειται για μια πολυτελή και ακριβή επιλογή, αλλά θα σας εξασφαλίσει μεγάλο αποθηκευτικό χώρο και μια κρεβατοκάμαρα πάντα σε τάξη.

vestiario1

 

 

Ελεύθερες ντουλάπες

Οι ελεύθερες ντουλάπες προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά το κόστος και το σχεδιασμό, και μπορούν να μεταφερθούν στην περίπτωση που μετακομίσετε.

Σκεφτείτε που θα την τοποθετήσετε και στη συνέχεια μετρήστε το χώρο, λαμβάνοντας υπόψη σοβατεπί και σωλήνες καλοριφέρ εάν πρόκειται για εσοχή.

Είναι δυνατό η ντουλάπα σας να έχει συρτάρια στο κάτω μέρος ή στο πλάι για να τοποθετείτε σεντόνια, πετσέτες κ.τ.λ. και μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να τοποθετήσετε στο πάνω μέρος της ντουλάπας διακοσμητικά κουτιά αποθήκευσης για μια όμορφη εμφάνιση.

anoigomenh ntoulapa3

 

Τo στυλ της κουζίνας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας όταν σχεδιάζετε την καινούργια σας κουζίνα αλλά η λειτουργικότητα της παίζει ίσως τον μεγαλύτερο ρόλο. Δείτε μερικές ιδέες για να μάθετε πώς να μεγιστοποιήσετε τους χώρους αποθήκευσης στην κουζίνα σας.

1. Αποθηκεύστε τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε συχνότερα σε εύκολα προσβάσιμα σημεία που βρίσκονται σε χαμηλό ύψος (στο ύψος της μέσης και των ώμων) και τοποθετήστε τα σπάνια χρησιμοποιούμενα στα ψηλά ή πολύ χαμηλά ντουλάπια.

2. Κατασκευάστε ένα πάγκο νησίδα με εσοχές για ράφια στα πλάγια για να βάλετε αντικείμενα.

kitchen island

 

3. Τοποθετήστε ένα μικρό σε πλάτος συρόμενο συρτάρι διπλά ακριβώς από το φούρνο σας για την εύκολη αποθήκευση ταψιών και όλων των σκευών ψησίματος.

αποθηκευτικά συρτάρια

4. Βάζοντας σε σειρά διάφορα γυάλινα βαζάκια για μπαχαρικά δημιουργείτε μια αίσθηση ηρεμίας και τάξης. Συνδυάστε vintage βάζα με άλλα μικρότερης αξίας για να δώσετε ένα αξιοπρόσεκτο στυλ.

αποθηκευτικά βαζάκια

5. Τα στενά ράφια λειτουργούν πολύ καλά για την αποθήκευση των τροφίμων σας καθώς δεν μπορείτε να βάλετε πράγματα σε μεγάλο βάθος, τα οποία συνήθως ξεχνιούνται και λήγουν πριν καταναλωθούν.

6. Δοκιμάστε να κρεμάσετε τις κουτάλες, ακόμα και τα μαγειρικά σκεύη σε βέργες που μπαίνουν στον τοίχο κερδίζοντας χώρο και βάζοντας σε τάξη τους πάγκους της κουζίνας σας.

7. Δημιουργήστε μια σειρά με μικρά καλαθάκια στο ντουλάπι σας, όπου μπορείτε να βάλετε μικρά προϊόντα όπως μπαχαρικά, σάλτσες σε σακουλάκια, αρωματικά κτλ.

αποθηκευτικοί χώροι

 

8. Τοποθετήστε ένα συρτάρι με αξεσουάρ για μπαχαρικά, μαγειρικά έλαια, κτλ κοντά στις εστίες και το φούρνο σας για άμεση πρόσβαση.

αποθηκευτικοί χώροι1

 

9. Εκμεταλλευθείτε τις γωνίες φτιάχνοντας γωνιακά ντουλάπια που θα σας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσετε το χώρο που διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να αξιοποιήσετε.

γωνιακό ντουλάπι

γωνιακό ντουλάπι1

 

10. Για να αποθηκεύετε τα απορρίμματα σας και να μπορείτε εύκολα να τα διαχωρίζετε για ανακύκλωση, χωρίς να είναι ιδιαίτερα κουραστικό, χρησιμοποιήστε συρόμενους κάδους ανακύκλωσης με αποσπώμενα κομμάτια που μετακινούνται και καθαρίζονται εύκολα.

κάδοι ανακλυκλωσης

 

 

 

Όσοι ακολουθούν τις τάσεις της μόδας στη διακόσμηση γνωρίζουν καλά την επιθυμία των σχεδιαστών να διακοσμήσουν μεγάλου μεγέθους κουζίνες.

Όσοι επίσης σκέφτονται να φτιάξουν το δικό τους σπίτι επιθυμούν να έχουν μια μεγάλη κουζίνα για την οικογένεια και τους φίλους τους. Όμως και μια μικρή λειτουργική κουζίνα με στυλ μπορεί να είναι ιδιαίτερα ζεστή και καλαίσθητη. Ειδικά με την οικονομική κρίση και τον περιορισμένο οικογενειακό προϋπολογισμό πρέπει να αναζητήσουμε οικονομικότερες και σωστές λύσεις για τη διακόσμηση του σπιτιού μας.

Εάν έχετε λοιπόν να διαμορφώσετε ή να ανακαινίσετε μια μικρή κουζίνα, τότε το πρόβλημα έγκειται απλά στο τι μπορείτε να ταιριάξετε και πού. Για να επιτύχετε έναν αποτελεσματικό σχεδιασμό μιας μικρής κουζίνας, πρέπει να εργαστείτε σε τρεις σημαντικούς τομείς:

1. Αποθήκευση

2. Φωτισμός

3. Συσκευές

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για το σχεδιασμό που πιστεύουμε ότι θα πρέπει να σκεφτείτε!

 

Διαλέξτε συσκευές πρακτικές και μικρού μεγέθους που δεν καταλαμβάνουν όλο το χώρο σας!

Οι κατασκευαστές συσκευών έχουν καταλήξει ότι οι μικρές σε μέγεθος συσκευές κάνουν το σχεδιασμό της μικρής κουζίνας ευκολότερο, όπως τα ψυγεία που είναι 60 εκατοστών βάθους αντί 80. Οι συσκευές μπορούν να κρεμαστούν κάτω από τα ντουλάπια όπως οι φούρνοι μικροκυμάτων.

μικρή κουζίνα σχέδιο1

Η λειτουργικότητα συναντά το καλό σχεδιασμού σε αυτό το παράδειγμα μιας σύγχρονης μικρής κουζίνας. Άφθονος  αποθηκευτικός χώρος  και εύστοχα τοποθετημένες  μικροσυσκευές ενισχύουν την ομορφιά αυτής της κουζίνας.

 

Το κέντρο της κουζίνας σας!

Δημιουργήστε μια νησίδα στο κέντρο της κουζίνας που μπορεί να προσφέρει αποθηκευτικό χώρο και είναι επίσης προσβάσιμη και βολική από οποιοδήποτε σημείο στην κουζίνα.

small-kitchen

Το σχέδιο αυτής της σύγχρονης μικρής κουζίνας είναι βιομηχανικό αλλά αντισταθμίζεται από τα απαλά χρώματα στους τοίχους και στη νησίδα που χρησιμοποιείται στο κέντρο. Έτσι  εξασφαλίζεται  μεγαλύτερος  αποθηκευτικός χώρο  χωρίς να χάνει  η κουζίνα το μίνιμαλ χαρακτήρα της.

 

Κρεμάστε τα μαγειρικά σας σκεύη!

Αντί να αποθηκεύσετε κάποια από τα μαγειρικά σας σκεύη  μπορείτε να τα κρεμάσετε. Αυτό είναι ένας τέλειος τρόπος για να ελευθερώσετε χώρο στα ντουλάπια σας και να προσθέσετε γοητεία και χαρακτήρα στην κουζίνα σας.

storage4

Στην κουζίνα αυτή χρησιμοποιείται ένα ανοξείδωτο από ατσάλι ράφι ακριβώς πάνω από το νεροχύτη, κάτι που βοηθά στη εξοικονόμηση χώρου και ταυτόχρονα στο στράγγισμα των σκευών αμέσως μετά το πλύσιμο.

 

Η κουζίνα μαγειρείο!

Σχεδιάζοντας την κουζίνα σας με τη μορφή ενός μαγειρείου τα ντουλάπια και οι συσκευές τοποθετούνται στις δύο πλευρές ενός διαδρόμου. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά για μια μικρή κουζίνα!

κουζίνα μαγειρίο

Δημιουργήστε την ψευδαίσθηση μεγαλύτερου χώρου με φωτισμό!

Τοποθετώντας φωτισμό κάτω από τα ντουλάπια της κουζίνας ή κάτω από τους πάγκους μπορείτε να δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση ότι ο χώρος είναι μεγαλύτερος. Με το σωστό τύπο φωτισμού της κουζίνας μπορεί να φαίνεται όχι μόνο μεγαλύτερη αλλά και και πιο ευχάριστη.

φωτισμός σε μικρή κουζίνα1φωτισμός σε μικρή κουζίνα2

Κοιτάζοντας το διαχωριστικό τοίχο, ένα κομψό φωτιστικό προσφέρει λειτουργικό φως, κάνοντας ολόκληρη την κουζίνα πιο ελκυστική και ζεστή. Ο εσωτερικός φωτισμός στα ντουλάπια ενισχύει το φως.

 

Αυξήστε τους αποθηκευτικούς χώρους!

Προτιμήστε μεγαλύτερους πάγκους και ντουλάπια που εκτείνονται ως το ταβάνι για να μπορείτε να τοποθετήσετε περισσότερες συσκευές και να αυξήσετε το χώρο εργασίας. Αναβαθμίστε  πρώην άχρηστους χώρους κάτω από το νεροχύτη με ράφια, συρτάρια, και γάντζους.

μικρή κουζίνα χώροι

 

Τοποθετήστε  πλακάκια δαπέδου!

Η κουζίνα σας μπορεί να φαίνεται μεγαλύτερη τοποθετώντας πλακάκια στο δάπεδο σε διαγώνιο διάταξη.

μικρή κουζίνα με πλακάκια

 

Αφήστε το φώς του ήλιου να μπει!

Κατά το σχεδιασμό του μικρού σας χώρου, σκεφτείτε να φωτίσετε την κουζίνα σας με ένα παράθυρο, κάνοντας έτσι το χώρο σας να φαίνεται μεγαλύτερος κάτω από το φυσικό φως.

μικρή κουζίνα με φυσικό φως

Αυτή η κουζίνα έχει επεκταθεί προς τα έξω έτσι ώστε το φυσικό φως να μπαίνει από τα παράθυρα και να παρέχει μια όμορφη θέα.

Άλλα σχεδιαστικά κόλπα!

Δημιουργήστε ένα χώρο φαγητού που θα περιλαμβάνει ένα μικρό στρογγυλό ή πτυσσόμενο τραπέζι με δύο μικρές καρέκλες που θα χωρούν σε μια γωνία. Εναλλακτικά μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πάγκο κατά μήκος του τοίχου με σκαμνάκια.

μικρή κουζίνα μικρά έπιπλα

μικρή κουζίνα με πάγκο

 Έξυπνες διατάξεις και έξυπνες λύσεις αποθήκευσης αποδεικνύουν λοιπόν ότι οι μικρές κουζίνες μπορεί να είναι εύχρηστες, λειτουργικές και όμορφες.

Τι κάνει μια κουζίνα «φανταστική»; Βάλτε σούπερ  χώρους αποθήκευσης, φοβερές συσκευές και μια σειρά από σέξι επιφάνειες στο μίγμα και τα διαπιστευτήρια της κουζίνας σας θα αυξηθούν σε μια στιγμή!

Έχουμε δει όλοι πολλές κουζίνες  που μας έκαναν να ασθμαίνουμε  με ζήλια, είτε σε ένα έξυπνα στημένο  εκθεσιακό χώρο ή σε ένα περιοδικό ή καλεσμένοι σε κάποιο σπίτι. Και όταν πρόκειται να μετακομίσουμε σε νέο σπίτι, οι μεσίτες ή απλά οι φίλες του ιδιοκτήτη, τακτικά σχολιάζουν σχετικά με το πώς αυτή η εντυπωσιακή κουζίνα έχει  αυξήσει την αξία του σπιτιού σε δευτερόλεπτα! Ή και στην δική μας έρευνα κλασικά κοιτάμε την κουζίνα σχεδόν πάντα πρώτη. Έτσι είναι  λοιπόν! Και μάλλον αξίζει να επενδύσουμε  κάποιο χρόνο και χρήματα στο να βεβαιωθούμε  ότι έχουμε επιλέξει αυτό το πολύ σημαντικό δωμάτιο του σπιτιού σωστά!"

Αλλά ακριβώς τι είναι αυτό που δίνει μια κουζίνα το προβάδισμα στον εντυπωσιασμό;  «Ό, τι χώρο και να έχετε, είτε μικρό είτε μεγάλο, είναι σημαντικό να τον εκμεταλλευτείτε στο έπακρο», λέει ο Κωνσταντίνος Κουβαράς, συνιδιοκτήτης και διευθυντής της ISHOME «Σωροί από πράγματα παντού δεν θα κάνουν μια κουζίνα εντυπωσιακή ούτε να πούμε «πω πω», εκτός  αν χρησιμοποιήσουμε την λέξη αυτή  σε μια φράση που θα λέει «πω-πω πρέπει να μαζέψουμε λίγο!» «Σε μια κουζίνα οι γραμμές πρέπει να είναι ευκρινείς, καθαρές, μη διακοπτόμενες.

Η ευρυχωρία και το μεγάλο κεφάλαιο  αναμφίβολα θα βοηθήσουν, αλλά ακόμα κι αν είναι μικρός ο χώρος και το κεφάλαιο λίγο  υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δώσετε στην κουζίνα σας ένα πλεονέκτημα, αυτό της όμορφα σχεδιασμένης. Ζητήσαμε από τα κορυφαία ονόματα του χώρου στην Ευρώπη συμβουλές  και  κόλπα  και σήμερα η συντακτική ομάδα  της ishome θα αποκαλύψει τις τελευταίες τάσεις να σας βοηθήσει να μετατρέψετε την κουζίνα σας από μία «μέσου όρου» σε μια καταπληκτική.

Θα αναλύσουμε στην συνέχεια τις πιο κάτω ομάδες ώστε σύντομα να έχετε μια πλήρη εικόνα για το έργο που λέγεται: «Πώς να σχεδιάσετε την κουζίνα σας»

  • Αποθηκευτικοί χώροι στην κουζίνα.
  • Επιφάνειες στην κουζίνα.
  • Ηλεκτρικές συσκευές της  κουζίνας.
  • Φωτισμός  της κουζίνας.
  • Eco κουζίνες.
  • Συμβουλές σχεδιασμού για την κουζίνα.

Ετοιμάστε την κουζίνα σας  για δράση επιλέγοντας σωστά τις λύσεις στο πολύ σημαντικό θέμα των χώρων αποθήκευσης  στην κουζίνα. Προσπαθήστε να έχετε όλα όσα χρειάζεστε δίπλα στο χέρι σας , χωρίς να γεμίζετε με αντικείμενα το πολύτιμο χώρο εργασίας.

Οι καλύτερες συμβουλές για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό των  χώρων αποθήκευσης στην κουζίνα σας από την ishome:

«Μην αφήνετε το πάγκο να γίνει ένας δεύτερος χώρος αποθήκευσης, επειδή τα ντουλάπια δεν έχουν σχεδιαστεί σωστά,» λέει ο Κωνσταντίνος Κουβαράς, Ιδιοκτήτης της ishome . Και συμπληρώνει: «Οι άνθρωποι νομίζουν ότι οι μικρές πόρτες βοηθούν στον σχεδιασμό αλλά στην πραγματικότητα τις  περισσότερες φορές δημιουργούν οπτική ακαταστασία». «Οι μεγαλύτερες πόρτες δίνουν μια καθαρότερη φόρμα και φυσικά η ελαχιστοποίηση των ανοικτών ραφιών επίσης βοηθά στην εικόνα της αποθήκευσης. "

creative-kitchen-storage-ideas-12 «Το πώς εντυπωσιάζει μία κουζίνα  μερικές φορές  κρύβεται στον τρόπο που μας παρέχει για να αποθηκεύουμε τα πράγματα στο εσωτερικό της και όχι τόσο στις γυαλιστερές επιφάνειες και τα ακριβά πόμολα», λέει ο Κωνσταντίνος Μουχτάρης, σύμβουλος σχεδιασμού σε θέματα κουζίνας. «Σε μικρότερες κουζίνες το έξυπνο εσωτερικό  και οι επιλογές αποθήκευσης  που παρέχονται  είναι οι καλύτεροι  τρόποι ώστε αυτές  να εντυπωσιάζουν." Και συμπληρώνει: « Η έξυπνη τεχνολογία θα προσελκύσει επίσης βλέμματα θαυμασμού. Στοχεύστε σε διακριτικές λεπτομέρειες όπως  πορτάκια και συρτάρια που ανοίγουν και κλείνουν χωρίς πόμολα απλά με ένα  ελαφρύ άγγιγμα.»

Ρίξτε μια ματιά στη μεγάλη γκάμα προϊόντων της ishome για περισσότερες ιδέες και ζητήστε την συμβουλή του ειδικού  σε θέματα χώρων αποθήκευσης κουζίνας δωρεάν.

 

 

 

Εκπληκτικές επιφάνειες εργασίας και πλάτες είναι απλοί τρόποι για να προσθέσετε παράγοντες εντυπωσιασμού στην κουζίνα σας.Crestwood drawer
«Χρώμα και φινίρισμα πάντα τραβούν την προσοχή», λέει ο Κωνσταντίνος Κουβαράς. «Η χρήση ξυλείας προτείνει αυτόματα την ποιότητα ενώ το χρώμα και μπορεί να δημιουργήσει πραγματικά μεγάλο αντίκτυπο στο μάτι, γι’ αυτό «ανακατεύουμε» μερικά top-end υλικά με κάποια άλλα με άριστη σχέση ποιότητας-τιμής και σας παρέχουμε επιφάνειες με σκοπό την ελαχιστοποίηση των εξόδων σας και προστασία του προϋπολογισμού σας, διασφαλίζοντας πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα."

Ο Κωνσταντίνος Μουχτάρης, συμφωνεί.  «Υλικά που προτάσσουν το κοντράστ λειτουργούν πολύ καλά και κάποιες επιφάνειες βοηθούν και στην ουσία αναδεικνύουν τα στοιχεία των άλλων. Φυσικά υλικά, όπως ξύλο ή ο γρανίτης μοιάζουν μυθικά αν  συνδυαστούν με μια νότα από ανοξείδωτο χάλυβα - η λάμψη του μετάλλου λειτουργεί πραγματικά σαν κόσμημα για την κουζίνα ».

 

Οι καλύτερες συμβουλές της ishome  για την επιλογή μιας επιφάνειας για την κουζίνα σας :

Μια καλή επιφάνεια εργασίας αναδεικνύει την  συνολική ποιότητα της κουζίνας. Καλύψτε τα ντουλάπια σας με ένα ογκώδη πάγκο από γρανίτη ή μάρμαρο με τέλειο φινίρισμα  η απλά χρησιμοποιήστε παρκέ ξύλου και κερδίστε τα βλέμματα άμεσα ενώ θα κάνετε στιγμιαία την κουζίνα σας να φαίνεται πολυτελής. 

M2694 1 WhisperΟμοίως, μια εκπληκτική πλάτη είναι ένας εύκολος τρόπος για να κάνετε το σχέδιό της κουζίνας σας πιο εξατομικευμένο και προσωπικό. «Μια πλάτη αρκετά στιλπνή που θα προσφέρει το εφέ του κατοπτρισμού είναι ένας απλός τρόπος για να προσθέσετε αίγλη», λέει ο Κωνσταντίνος Κουβαράς. «Αντανακλά το φως και μπορεί να βοηθήσει  το χώρο να φανεί μεγαλύτερος. Δοκιμάστε το βαμμένο γυαλί για να προσθέσετε ένα εντυπωσιακό εφέ χρωμάτων  και φόρμας που είναι πάντα στη μόδα.» 
«Μπορείτε να σχεδιάσετε την κουζίνα σας με ζώνες υλικών με διαφορετικά φινιρίσματα," προτείνει ο Κωνσταντίνος Μουχτάρης. «Η πράσινη πόρτα βακελίτη δεν είναι πιο ακριβή από μια λευκή, φερθείτε γενναία. Ας πούμε ότι έχετε τέσσερα ντουλάπια με πόρτες 60 εκατοστών σε μια σειρά. Επιλέξτε ένα τολμηρό χρώμα για τις δύο μεσαίες. Ακόμα κι αν πέσει από την μόδα το χρώμα της επιλογής σας μετά από ένα χρόνο, το κόστος για να τις αντικαταστήσετε θα είναι ελάχιστο».

Σελίδα 1 από 3

S5 Box

Είστε συνεργάτες;

Οι συνεργάτες της Is Home απολαμβάνουν ειδικές τιμές και εκπτώσεις.

Register

*
*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.